Τι είναι ο χορός

Μια λέξη, 2 μονάχα συλλαβές κι άλλες χίλιες δυο εικόνες, που κατακλύζουν το μυαλό…και που να φτάσουμε στα συναισθήματα. Ο χορός είναι κάτι απλό και όμορφο αλλά ταυτόχρονα και μια σύνθετη έννοια, μια έννοια που αποκτά διαφορετικό νόημα και σκοπό, ανάλογα με τη στιγμή, τις συνθήκες, το μέρος, τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα όμως, αυτά είναι, που κάνουν κυρίως τη διαφορά. Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά με κλειδί τα προσωπικά του βιώματα και συναισθήματα, ανοίγει και μια διαφορετική πόρτα στον πολυδιάστατο κόσμο του χορού. Ας εξετάσουμε όμως ξεχωριστά κάποια από τα κομμάτια αυτού του κόσμου.

Χορεύοντας ενεργοποιούνται σχεδόν όλες οι αισθήσεις. Αφή, ακοή και όραση συνεργάζονται αρμονικά για να προσλάβουν κάθε ερέθισμα -ήχο ή εκόνα. Έπειτα, όλα τα μέλη του σώματος επιστρατεύονται για να επιτευχθεί το χορευτικό αποτέλεσμα. Ο χορός λοιπόν, είναι μια δημιουργική μορφή άσκησης του σώματος αλλά και του πνεύματος. Επιπροσθέτως, όταν το χορευτικό αποτέλεσμα αποτελεί τον κοινό σκοπό περισσότερων ανθρώπων, καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία. Έτσι, η αίθουσα χορού γεμίζει με χαμόγελα. Κάθε μάθημα συνιστά πηγή νέων γνώσεων αλλά και ψυχαγωγίας για τους μαθητές, ενώ παράλληλα οι ίδιοι διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο. Οι χορευτικές συναντήσεις αποτελούν αφορμή για τη δημιουργία μιας πιο ουσιαστικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων, που συμμετέχουν σε αυτές.

Ο χορός όμως, είναι και ένα σωρό άλλα πράγματα, τα οποία είναι δύσκολο να εκφράσει η γλώσσα από μόνη της, πόσο μάλλον να τα αποτυπώσει κανείς στο χαρτί. Είναι συναίσθημα..Όχι ένα, αλλά πολλά, αμέτρητα και ανείπωτα.. Χαρά, θλίψη, πόνος, πάθος, ένταση, επιθυμία, προσμονή. Όλα αυτά κια άλλα πολλά αποτελούν την ουσία ενός ολοκληρωμένου χορευτικού αποτελέσματος. Συναίσθημα και χορός συνδέονται μεταξύ τους , με μια σχέση αλληλεξάρτησης. Το ένα αποκτά νόημα από το άλλο και τα ίδια αποκτούν μορφή και υπόσταση μέσω των ανθρώπινων κινήσεων.

Μπορούν να ειπωθούν πολλά για το χορό κι άλλα τόσα να γραφτούν. Τίποτα από αυτά όμως δεν έχει σημασία όμως αν δεν περάσουμε στην πράξη, Τι λέτε; Εσείς θα αφήσετε τα αισθήματά σας να εξωτερικευθούν και τη μαγεία του χορού να σας ταξιδέψει;