Μαθήματα σύγχρονου χορού (Contemporary dance)

Ο σύγχρονος χορός αναπτύχθηκε κυρίως στην Αμερική και την Ευρώπη κατά τα μέσα του 20ου αιώνα.
Ο πρώτος χορογράφος, που θεωρείται ότι διαμόρφωσε το σύγχρονο χορό, είναι ο Merce Cunningham, μέλος και σολίστ της ομάδας χορού της Martha Graham, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του χορού παγκοσμίως.Έχει δεχθεί επιρροές τόσο από τον κλασικό χορό(μπαλέτο) όσο και από το μοντέρνο.Για την ακρίβεια, ο σύγχρονος χορός είναι ένα συνονθύλευμα τριών χορευτικών ειδών*του μπαλέτου, του μοντέρνου αλλά και του μεταμοντέρνου χορού.
Οι χορευτές, μέσω του ελέγχου και της πειθαρχίας που προσφερει ο κλασικός χορός, της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της κίνησης του μοντέρνου χορού, καθώς και μέσω των, ακόμα πιο, ανατρεπτικών και αντιφατικών μεθόδων του μεταμοντέρνου χορού, μπορούν να εκφράσουν τον εσωτερικό και συναισθηματικό τους κόσμο, δημιουργώντας εικόνες και συνθέσεις, τόσο εννοιολογικά όσο και αισθητικά, ολοκληρωμένες.
Ο σύγχρονος χορός θεωρείται ένα αυτόνομο είδος χορού, το οποίο προσφέρει τόσο την ευκαιρία ενός υγιούς τρόπου άσκησης όσο και έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης.Η διδασκαλία του μπορεί να γίνει είτε συνδυαστικά με τη διδασκαλία μπαλέτου είτε και ανεξάρτητα από αυτό, καθώς προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκμάθηση των σωματικών απαιτήσεων του συγκεκριμένου είδους χορού.
Η εκμάθηση μπορεί να αρχίσει τόσο από παιδική ηλικία(5-6 ετών) όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες(τμήματα εφήβων/ενηλίκων). Η τεχνική του σύγχρονου χορού, έχοντας ως βασικό συστατικό ανάπτυξης της την άρνηση της άκαμπτης κίνησης του μπαλέτου, επιτρέπει στο σώμα, και κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, να κινείται ελεύθερα, χωρίς συγκεκριμένες φόρμες, με κύριο στόχο της χορευτικής σύνθεσης να είναι η ίδια η τέχνη του χορού.
Στηρίξεις, άλματα, lifts, αλλά και floor exercisesαποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κινησιολογίας του σύγχρονου χορού.Σε συνδυασμό, μάλιστα, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, από συμφωνικά κομμάτια εως και ήχους φυσικών φαινομένων, δίνει την ευκαιρία μιας ουσιαστικής εσωτερικής επαφής, καθώς και ενός καλά δομημένου μέσου κοινωνικοποίησης και δημιουργικής ενασχόλησης, ειδικά κατά τη νεανική ηλικία, μέσα σε ένα ελεγχόμενο και φιλικό περιβάλλον.
Εν τέλει, ο χορός είναι θέμα προσωπικής επιλογής και, ίσως, η τέχνη του να επιλέγεις συνδέεται με την τέχνη του να εκφράζεσαι και να αισθάνεσαι…